Monday, September 16, 2013

HAlooo.. Selamat Hari Malaysia..hihihi..arini aku keje tapi keje malam karang baru pegi..hahaha..aku buat Evening Edition punye programme..ni programme channel AEC kat Astro.

Erm..arini aku nak share persiapan yang aku buat untuk pegi Bandung..akhir bulan depan aku nk pergi sane..first time beb! aku pegi ngan 2 orang kawan aku..kitorang sume ni pes time nak pegi..gamble je ni..tawakal je.. walaupun lagi sebulan tapi dah banyak yang aku prepare..harusla teruja kan..hahahahhaa..(gelak monster)

Ni persediaan yang aku lakukan (bile dah tau nak plan g sane):


1) Tiket Flight: Of course pertama sekali kene survey harga tiket . Macam aku memang terjah AA dulu..and paling best if kite ni Big Shot's member. Sebab if ade free seating, die akan bagi Big Shot member sehari awal untuk log in and beli tiket..best woo..make sure 12am tarikh tu cecepat login ye..dikhuatiri esoknye server jem..banyak orang masuk n anda akan stuck berejam2 pada page yang same..huu~


Ni tiket kitorang..sedih sket sbb pg dah petang n balik siang ari..hmmh! ni return rm250..bole dapat lagi mura ni patutnye..tapi takde rezeki kot..tem aku masuk selalu mahal..ni beli bulan 3 aritu tau..huhu


2) Hotel: yang ni depend la korang nak menginap kat mane..selalunye tengok itenerary korang..contoh if banyak nak shopping better cari area yang dekat ngan tempat shopping..contoh hotel-hotel kat jalan dago. So rancang itenerary korang dulu. Then hotel boleh je book terus pakai number hp atau email ke mereka atau paling mudah booking online seperti gune kan khidmat Agoda.com atau pun Asiarooms.com. Website ni bukan saja bole book bilik guna credit card malah boleh pakai debit card. Nanti ade mase aku buat tutorial camne nak book pakai debit card..=)

Supir: yang ni korang pun bole start gugel untuk dapatkan supir yang paling worth for money. Kalau pegi berkumpulan and family better amek supir supaya senang nak bawa korang g memane.. dorang kebanyakan nye pakai avanza..memang puas ati la..selalu nye rate dorang rp400k (area bandung) untuk sehari suntuk..ni termasuk la duit upah supir, duit parking, minyak dan tol. Selalunye dorang ni bole tolong korang angkatkan barangan shopping korang tau..and dorang ni rata-rata tau kat mane tempat and kedai paling worth tuk korang shopping, beriadah and makan..
TAPI...kalau korang nak bagpacking macam aku ni better takyah amek supir..Aku nanti naik taxi je..tak pun bas or angkotan (public transport, pakai van) sebab aku nak shopping area dekat-dekat ngan hotel je..hehehheee..sebab tak worth la kan..mude remaja lagi beb mesti nak trill..hahaha..(poyoss..padahal nak jimat wet poket).

Pasport: Haa ni korang jangan lupe check lak..mane tau dah expired..kang nangis tak berlagu je sume dah siap tapi lupe nak readykan pasport,,tak ke haruuu...yang takde tu buat baru sekarang ni cepat je siap..sejam dah setel  bole angkat pasport pas sume urusan dah buat tapi make sure datang awal la ye..kang tunggu turn tu yang lame..buat baru RM100 je..dapat 2 tahun..=)

3) Blogwalking sampai lebam. Haa yang ni aku buat untuk study sume pasal bandung and segala mak nenek tips yang they all kongsikan. Pastu korang list down kan sume tips-tips yang korang rase bergune.. macam name-name tempat menarik or F.O yang berpatutan.

3) International adapter: bende ni memang penting bile kite travel oversea.. better bawa walaupun oversea itu hanya sebelah negara saje..huhu..sebab kadang-kadang socket dorang tak same macam socket kite jadi bole timbul masalah tem nak charge barang elektronik kite seperti camera atau handphone. Kang ade nanges-nanges sebab tak dapat kol mak kat kampung atau pun nyesal tak sudah sebab tak bole nak snap-snap gamba utk letak kat blog memasing..hahahhaa..den tak tau~~

Ni socket kat bandung..hahaha..celah mane tah nak cucuk ngan charger kite tu..

Ni la International adapter yang kite kene beli siap-siap tu..*Gambar Ihsan Gugel*


4) Toiletries: ni pun bende penting tau...macam kitorang..kitorang nak pegi sane secara backpacking je.. sebab nak jimat jadi kitorang tak beli luggage untuk tiket ke bandung..kitorang just beli luggage 20kg sorang satu untuk tiket dari Bandung ke KL.. so time nak pegi Bandung kitorang tak le bawa barang-barang liquid yang lebih dari 100ml..jadi nak selamat beli je barang-barang tu kat Bandung nanti..hahaha..ape?? nak jimat? Ok..korang ni macam aku la..hahaha..aku pun nak jimat..jadi aku beli botol-botol travel kat Guardian untuk letak sume barang toiletries aku.. ni haa...kalo ko degil ko menjawab la nanti tem dorang scan beg ko..halamat kene buang la shampu and segala barang cecair korang..

sume amek pack yang kecik-kecik..deodorant pun tak bole la pakai yang spray..huhu..
Dr kiri: deodorant, pencuci muka, shampu 90ml, sabun badan, wet tissue, ubat gigi & berus gigi

haaa..molek je susun kat dalam pouch travel ni..hihi^_^


5) Calculator/sifir tukaran RM - Rupiah: Yang ni pun penting..yela kite ni bole jadi gile tau kalau tengok duit beribu riban..tak caye try test tengok..pening beb tengok byk sangat nombor kosong kat belakang duit..hahaha..jadi nak cepat nak efisyen korang buat la jadual tukaran duit macam ni..

So senang la nak convert tem shopping..ni juga untuk elak dari kene tipu..Lagi satu korang leh la bawa calculator kecik kalau nak calculate bende dengan lebih tepat..yeee..memang la hp ade calculator tapi tak feel lah..hahahaha..kulu keler kelek hp macam tak syok je..calculator tu kecik je..ringan lak tu..hee..tu pandangan aku la..huhuhu..aku just bagi opinion..

calculator kecik tapak tangan..Canon tau..beli kat Mydin je..rm4.90..muehehe

contoh sifir tukaran RM- Rupiah..Ni rate RP1juta = rm350
Gambar ihsan Gugel..;)

6) Tukaran wang: haa yang ni sure-sure korang kene amek tau..hahaha..aku ni dah idup 25 tahun baru la ni aku dok p usha kedai money changer..kuang3..sebelum ni haram tak pena nak amek tau..em..setiap tempat money changer ade tukaran yang berlainan..die punye suke la kan letak rate berapa..die yang meniaga..haha..Tapi kite bole tawar menawar beli supaya jadi lagi murah..
Ok korang kalau nak tuka duit ke rupiah korang kene tengok board die tu bahagian 'We Sell'. Ini kerana mereka jual duit rupiah and kite nak beli rupiah tu..So makin kurang nilai kat 'We Sell' makin jimat la kite. Bayangkan je  '1juta rupiah' tu sejenis barang..jadi contoh kat 'We Sell' letak harge rm340..maksudnye harge 1 juta rupiah ialah RM340.. kene bayar RM340..


Aku tuka duit minggu lepas dapat murah kot...RM294 je..gilo koo xtuka..walaupun awal lagi tp aku takut harge rupiah jadi mahal so aku tuka siap-siap 3juta...hahahahahhaa..tak sampai rm1000 pun tau..jimat tak jimat tak?? Kawan aku kat JB dapat rate paling rendah pun RM311..Ok ni aku tuka area Chowkit, sederet ngan Mydin Chowkit..thanks kat sorang indonesian yang bagitau aku pasal ni tem aku terhendap-hendap tengok board money changer kat UO Supermarket..;)

7) Active kan pengeluaran antarabangsa: Last sekali buat bende ni, active kan untuk maybank..yang len aku tak tau lak bole ke tak..So if tak cukup rupiah kat sane akibat gile meroyan tem shopping  bole la cucuk card ATM kite kat mesin ATM depa..huhuhu..tp nanti duit keluar dalam rupiah ye..jadi takyah sesusah nak p money changer tukar duit lagi..tapi nak tuka tu bole tuka di certain mesin je tau..name nye kat sane BII bank..be e e (ni pronounce nye)..

Gambar ihsan Gugel..;)

Cara nak active kan card: Ade 2 cara..pertama bole la buat kat atm mesin maybank..kedua, bole terus kol cust.service dorang..pakai no ni k.. 03-78443696. Masuk kan tarikh yang korang akan berada kat bandung..

So tu jela yang aku ingat buat mase ni..nanti aku update lagi..ape2 nak tanye bole tanye..or nak tuka pendapat ke..betulkan ape yang aku salah ke..=)


2 comments:

  1. hahaha..siap bw calculatorr tuu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. harusss..senang nnt nak convert tem shopping..baru rase macam tourist.. (tourist kan selalu pegg map or kamus..ni kte pegg calculator..hahaha)

      Delete

About Me

My photo
Assalammualaikum dear readers..U can call me either Hime,Dee or Diana..I'm working as camera assistant at Astro..hobi makan, berjalan n blogwaking and sekarang dah terbuka minda nak buat blog sendiri..do support me kayh!^_^anyway, I'm taken by Miki =)
Powered by Blogger.

Geng Pecah Tanah

Search