Thursday, September 19, 2013

Morning..
Arini aku nak share sikit pasal cara nak kol ke negeri jiran kite iaitu Indonesia.. Selame ni bila mak aku nak kol family bibik aku they all guna handphone aku tak penah nak amek tau..
Arini aku nak kol hotel yang aku dah book melalui Agoda.com. Yela nak konpem kan dah ade name aku dalam system ke belum.. sebab aku booking online pada 2 september 2013. Kira nye sepatutnye dah ade la kan name aku dalam system hotel dorang..

Aku pun tengok balik confirmation email aku yang Agoda bagi. Kat situ ade bagi voucher hotel yang aku kene print nanti. Bila nak check in bagi je print-out tu..senang kaaaannn  kak ton.. Ok kat voucher tu ade tulis sume detail kite..and ade sekali no tipon hotel tu.. (lebih mudah kalau dorang ade email..masalahnye ni hotel cikai je aku book..hahhaha..memang takde la email bagai..) ..
Alhamdulillah setel bab hotel..senang dapat kol sane..masalahnye..suara dah macam robot la pulak..aihh..aku tak paham langsung dorang cakap ape..aku lak dok ulang2 cakap ade tak nama aku Diana Azmi booking pada sekian2..pastu aku dengar dorang cakap ada book..ya ada book..haha tu je..pstu terus aku cakap ok terima kasih ya adios amigos!...

Rate pulak depend on korang punye service provider..aku tak study lak pasal ni..Kalau yang tau bole la share2 ek..hehe..yang pasti tadi aku kol dalam 2 menet kot..RM1 die tolak..huhuhu..

*****************************************************************************************************************************************

Cara-cara nya:



cth no. tipon yang aku dapat: 0224201986

Pertama sekali buang no. 0 kat depan tu so akn jadi 224201986.

Then kite kene tambah DIALING CODE INDONESIA:: 62 depan nombor tipon dorang.

dan jugak ' + ' kat depan dialing code. Jadi la macam ni  ---------->    +62  224201986

Korang harus letak simbol + kay..Kalo tak die akan cakap ''nombor yang anda dial tidak lengkap.Sila dial sekali lagi..tima kaseh...''

Ok..kalau korang tak bole nak letak simbol tambah tu..korang bole tuka simbol tu kepada 00 (kosong 2x)

jadi macam ni.. ---------> 0062  224201986

*****************************************************************************************************************************************

Senang kaaann..selamat menelpon yaaa ^^


p/s: kat indo ade separuh tempat dh sampai 10 angka..ade yang masih 9 angka..jangan konpius lak bile dapat no. lain2 jumlah angka..hihi

4 comments:

  1. cmner nii..br kt teleponn..tk phm ape dorg ckp..nt da smpi sana cmnerr???
    hahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa..tula..tu yang aku seram kan tu...tapi tgk org len pg mcm ok je..bole kot paham...pkai isyarat tgn..huhuhu

      Delete

About Me

My photo
Assalammualaikum dear readers..U can call me either Hime,Dee or Diana..I'm working as camera assistant at Astro..hobi makan, berjalan n blogwaking and sekarang dah terbuka minda nak buat blog sendiri..do support me kayh!^_^anyway, I'm taken by Miki =)
Powered by Blogger.

Geng Pecah Tanah

Search