Tuesday, September 24, 2013

Haaa..tengok title pun dah rase syok..Eh..ni untuk yang belum gune or tak pena apply tuk rebat ni la eh..yang dh penah gune tolong bace jela..pastu share2 la info ni ngan kawan2 n family..Boleh start apply pada 26 September 2013 ni..

Aku dah gune dah aku punye..tem beli Sony Experia Z aku..beli kat Seng Heng rm2299  dapat tolak rm200 terase nikmat tauu...minyak naik 20sen pun orang bising inikan lagi rm200..Bole simpan buat beli barang dapo sebulan tau...Gg nye lak apply tapi tak pakai2..jadi dah expired voucher nye..so pasni bole bisik2 kat telinga die nak hp extraaa pakai rebat dia..hahahhaa.. bagus bini die pakar akauntan..eh? =p

Tapi tapi taaaapiiii..

UPDATE Terkini: Kabinet memutuskan untuk mansuhkan had harga maksimum RM500 untuk pembelian telefon pintar 3G (smartphone) bagi yang layak mendapat rebate RM200.
Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah mendedahkan bahawa rebat RM200 smartphone untuk Belia yang diumumkan dalam Bajet 2013 adalah hanya untuk telefon pintar yang berharga di bawah RM500.

Seb baik la aku dah apply and guna awal2 lagi..kalau tak..puffff..tak dapat la aku pakai untuk beli Z aku ni..hhuhuhu..Alhamdulillah..

Ok senang je nak apply ni..camni..
1: Pegi link ni-----> website komunikasi belia
2: Tekan la yang mane berkenaan dengan kamu..contoh if korang pelajar, korang tekan kat ''borang permohonan dalam talian: Pelajar.
3: Nanti isi form dan terus next2 ikut step ye..Dia akan detect la kite ni penah apply ke tak..
4: Akhir sekali die akan bagi kite 1 pdf file yang kite akan save. Tolong save ye..
5: File yang kite dah save tu kite print out dan bagi kat kedai yang kite nak beli hp tu..Senang gilosss..


Syarat kelayakan permohonan pakej Komunikasi Belia ( Rebate RM 200 )::
  • Warganegara Malaysia yang berumur di antara 21-30 tahun pada tarikh memohon; 
  • Pendapatan bulanan adalah RM3,000 dan ke bawah; 
  • Model telefon pintar 3G yang ditawarkan (Terkini: Harga maksima Tiada Had, yang ni memang bunyi macam ape jek..kejap kate bawah rm500, kejap kate takde had..aku pon poning..pe kate korang tanye sendiri tokey kedai..pastu share la info la kat aku..hehe); 
  • Untuk langganan baru dan sedia ada pakej jalurlebar; dan 
  • Satu telefon hanya untuk satu belia; (maksudnye yang dah tebus tak boleh tebus buat kali ke-2)
Tapi die ade list2 hp yang kite bole beli pakai rebat ni..Tengok dibawah..
Semua telefon pintar yang tersenarai ini adalah bernialai kurang daripada RM500.

  • Alcatel One Touch Inspire 2
  • The Buzz Phone
  • HTC Wildfire
  • Huawei Ideos X3
  • LG Optimus L3
  • Ninetology Black Pearl II
  • Ninetology Palette
  • Nokia 2730
  • Nokia 7230
  • Nokia Asha 305
  • Nokia Asha 308
  • Nokia C2-03
  • Nokia Lumia 610
  • Samsung Galaxy Chat
  • Samsung Galaxy Mini
  • Samsung Galaxy Pocket
  • Samsung Galaxy Y
  • Sony Xperia Tipo
  • ZTE Acqua
  • ZTE V790

  • Senarai yang telah dikemaskini (list hp bawah ni rege atas rm500 tapi boleh lak..tapi dalam bajet 2013 kate harge under rm500? poning kann..den pon poning nih..)
  • Apple iPhone 5
  • Samsung Galaxy S3
  • Samsung Galaxy Mini 2
  • Samsung Galaxy S3 Mini
  • Samsung Galaxy Y
  • Samsung Galaxy Note 2
  • Samsung Galaxy Ace Plus
  • Samsung Galaxy Note
  • Samsung Galaxy Nexus
  • LG Optimus LE E400
  • HTC Desire C
  • HTC One X
  • HTC Wildfire S
  • HTC Desire X
  • HTC One S
  • Nokia Asha 311
  • Sony Xperia Tipo Single
  • Sony Xperia SL
  • Sony Xperia Ion
  • Sony Xperia S
  • Huawei Ascend P1
  • HTC Windows Phone 8X
  • Ninetology BlackPearl 2 i9400
  • Ninetology Stealth 2 i9500
  • Palette i5300
  • ZTE Acqua
  • Yes Buzz 4G Cloud Phone
  • Insight i9430

Banyak jugak kan? Okla tu aku pena ape pakai hp 3G cikai tak cikai mane macam samsung galaxy ace..bole wassap ape..tapi ade jugak orang dok komen macam2..tak tau bersyukur betul..kalau susa sangat takyah pakai rebat ni abes crite..zz..

Aku bukan citer pasal politik ye..aku citer pada pandangan aku..tak bole la nak salahkan gomen je..dah depa yang menang..terpakse la tunggu lagi 4 tahun..nak wat camne..so sekarang ni kene la terima ape adenye..Lagipun macam mana Allah nak bagi nikmat yang banyak kalau nikmat yang sedikit pun kite tak boleh nak bersyukur..

Anyway,.maybe akan datang pihak SKMM akan menambah lagi jenis model yang boleh dibeli dari masa ke semasa. Jadi kene rajin gugel la ye..=)

Sekian..sorry..ter emo lak tadi..hahahhaa..

psss..thank kt kawan aku Farah sebab bagi aku idea post menatang ni..hehehehe..maceh yop..=D



5 comments:

  1. ye kee limit bwh rm500??? bukn tu yg mula2 dulu die tetapkn.. tp pastu die tukar balik tk der limit harga...ke ni yg latest update september 2013??

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehhh...aku tk fhmmm..cmner ade 2 kategori listtt..pastu limit rm500 ke bwh..S3 tu rs lebih rm500..hmmm..musykill nii..

      Delete
    2. wakaka..tu yang aku terkonpius tu..cer ko bace blk kt ats..aku ade update aku konpius..hahahhaha..adehh..sebab tu die cakap kat bajet 2013..sekian..aku yg konpius..+.+

      Delete
    3. tau takpe..aku mkin konpius ni..hahahha..adekah note 2 dikatogerikn sbg hp bwh rm500? waaaa..konpius den..!

      Delete
    4. knnn..adeehh..sng sape yg nk redeem tuu..tny je terus kt kdai..cm ko bgtau kt ats tuuu..sekiann..sori..sbb wt ko konfius..dgn aku skali konfiuss..hahhaa...

      Delete

About Me

My photo
Assalammualaikum dear readers..U can call me either Hime,Dee or Diana..I'm working as camera assistant at Astro..hobi makan, berjalan n blogwaking and sekarang dah terbuka minda nak buat blog sendiri..do support me kayh!^_^anyway, I'm taken by Miki =)
Powered by Blogger.

Geng Pecah Tanah

Search